KENDİNİ GERÇEKLEŞTİREBİLEN BİREYLERİN ÖZELLİKLERİ

Kendini gerçekleştirme kavramı ilk kez Maslow tarafından kullanılmıştır. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi, gereksinimleri beş şekilde kategorize etmektedir. ”Kendini gerçekleştirme ”5.kategoride yer almaktadır.

  1. Fizyolojik İhtiyaçlar: Açlık, susuzluk, uyku ve buna benzer temel yaşamsal ihtiyaçlar.
  2. Güvenlik İhtiyacı: Güvenlik, düzen ve dış faktörlerden kaynaklı tehlikelerden korunma.
  3. Ait Olma ve Sevgi İhtiyacı: Aidiyet, sevgi, kabul görme, sosyal yaşam vb.
  4. Değer İhtiyaçları: Statü, başarı, başkalarından saygı görme ve kendine saygı ihtiyacı.
  5. Kendini Gerçekleştirme: Gelişim, bir işi başarıyla tamamlama, yaratıcılık.

Birey, piramidin en altından başlayarak öncelikle biyolojik ve fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayıp, emniyet ve güvenliğini sağlayarak bir statüye sahip olup bulunduğu ortam veya ortamlarda aldığı aitlik hissini ve sevgi duygusunu karşıladığı takdirde kendini gerçekleştirebilecektir.

Bu bireylerin özelliklerinden bahsedecek olursak;

1.Kendilerini ve başkalarını olduğu gibi kabul ederler.

Eksik yönlerini, artı yönlerini, göz önünde bulundururlar. Kendilerini kusurlarıyla kabul ederler. Kendilerini ve başkalarını olduğu gibi kabullenip hoşgörülüyle yaklaşırlar.

2. Olayları objektif algılayabilirler.

Gerçeği olduğu gibi kabullenirler, olayları olduğundan farklı hale getirip çarpıtmazlar. Eksikliklerden, hatalardan fazlasıyla rahatsız olmaz, ortama kolay uyum sağlarlar.

3. Özerktirler.

Çevrelerinden bağımsızdırlar. Düşünce ve davranışlarında özgür davranırlar. Kurallarını kendi özerk değerler sistemine göre oluşturup, sınırlarını ona göre çizerler.

4. Kendiliğinden doğal davranış sergilerler.

Kendilerini bulunduğu ortamda kabul görünmek için olduklarından farklı bir kimliğe bürümezler. Yalnızken de başkaları ile beraberken de oldukları gibi davranırlar.

5. Düşmanca olmayan mizah anlayışına sahiptirler.

Yaptıkları mizahlarla çevresindekileri güldürürken aynı zamanda da düşündürürler. Karşısındakini kırıcı, yerici, küçük düşürücü espriler değildir.

6. Sorumluluk alabilirler.

Sorumluluk alabilirler ve aldıkları bu sorumluluklarını yarıda bırakmadan ellerinden geldiğince çabalayıp yerine getirirler.

7. Yalnız kalma gücüne sahiptirler.

Burada bahsedilen yalnızlık çevreleri tarafından mahkum edilen yalnızlık değildir. Kişinin yakın çevresinden biraz uzaklaşarak kendisiyle baş başa kalması, kendilerine vakit ayırıp kendileriyle ilgilenirler.

Kalabalık ortamlara tek başlarına girebilirler. Kafe, lokanta gibi mekanlara tek başlarına gidip vakit geçirebilirler. Yanlarında birilerini bulundurma zorunluluğunu, o kişilerin eksikliğini hissetmezler. Kendi kendilerine yetebilirler.

8. Demokratik bir kişilik yapısına sahiptirler.

Sadece kendi düşünceleri olduğunu düşünmez başkalarının da düşünceleri olduğuna ve herkesten bir şeyler öğrenebileceklerine inanırlar.

KAYNAKÇA

GÖRSEL 1

https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.sukelalist.com%2Fstatic%2Fmedia%2F2018%2F10%2F386232334.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.sukelalist.com%2Fkendini-gerceklestiren-insanlarin-ozellikleri-nelerdir&tbnid=f3-BrrPD19ybzM&vet=12ahUKEwir5em_nOH2AhVYEWMBHXYBC9UQMygBegUIARCEAQ..i&docid=1LgsfTAQTsSHEM&w=700&h=400&q=kendini%20ger%C3%A7ekle%C5%9Ftiren%20ki%C5%9Filerin%20%C3%B6zellikleri&ved=2ahUKEwir5em_nOH2AhVYEWMBHXYBC9UQMygBegUIARCEAQ

GÖRSEL 2

https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fvss.astrocenter.fr%2Fwengood%2Fpictures%2F30018925-maslow-piramidi.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.wengood.com%2Ftr%2Fkisisel-gelisim%2Fmutluluk%2Fart-maslow-ihtiyac-piramidi&tbnid=Bj6LEFW3oQ54lM&vet=12ahUKEwjRqOLanuH2AhVdYPEDHXdiAVAQMygWegUIARDgAQ..i&docid=HHMKMvVij61tjM&w=500&h=300&q=maslow%20piramidi&ved=2ahUKEwjRqOLanuH2AhVdYPEDHXdiAVAQMygWegUIARDgAQ

<div clas

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın